بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ

Wednesday, July 1, 2015

VANILLA SLICE CAKE

Ni pulak respi kedua kek by awokk..!! ... VANILLA SLICE CAKE...!!! ... tadaaa...

Banyak kali dah di kabarkan ke'minat'annya terhadap kek atau apa-apa lah yg seangkatan dgn vanilla nie..

So, sy pon boleh la mencuba respi2 baru selepas ini..lgpon sy memang suka try benda2 baru ni. Dan yang penting haruslah ada org support.. paling tak pon habiskan apa yang sy masak...hehe


VANILLA SLICE CAKE

sedapnyeeerrr...bertambah-tambah sedap yg baru kluar dari peti sejuk... ^___^

Untuk menyediakan kek slice, kita perlukan 2 keping kek span vanilla.
Caramel ni, kita akan gunakan untuk mencampurkan dalam krim dan untuk topping kek.
CARAMEL
113 gm butter tanpa garam
120 ml heavy cream atau Dairy whipping cream
3 sudu besar air
60 ml corn syrup
200 gm gula
Potong buter kepada kiub kecil
Campurkan bersama krim dan panaskan dalam microwave hingga ia cair tapi masih keruh ~ ketepikan
Boleh juga panaskan atas api perlahan
Dalam periuk satukan air, gula dan corn syrup
Masak atas dapur hingga ia mendidih, berbuih-buih dan gula melarut ~ anggaran suhu 150C kalau tak ada temormeter cuma pastikan gula dah larut dan ia benar-benar mendidih
Tutup periuk supaya gula yang melekat di tepi periuk mencair dan turun ke bawah
Buka periuk dan tuangkan krim dan butter cair tadi
Kacau perlahan dan masak hingga pekat
Biarkan sejuk
* adunan ini dapat banyak, anda boleh buat 1/2 daripada adunan sahaja

KRIM VANILLA
3 biji kuning telur
100 gm coklat masakan putih
8 gm gelatin
30 gm air
2 sudu besar caramel
250 gm Krim Bukan tenusu
1 sudu teh esen vanilla
Satukan gelatin dalam air dan biarkan kembang
Cairkan gelatin dengan kaedah double boiler
Cairkan coklat masakan dengan kaedah double boiler
Dengan kaedah double boiler juga panaskan kuning telur sambil sentiasa di kacau hingga ia berkrim
Tuangkan gelatin dan gaul rata
Tuangkan coklat masakan dan caramel gaul rata
Biarkan sejuk
Dalam bekas lain putar krim putar dan esen vanilla hingga kental
Kaup balik krim dalam caramel hingga berkrim
Ok, semua bahan dah pun siap sekarang kita mulakan proses untuk melapis.
Ambil sekeping kek, letakkan atas lapik kek
Letakkan 1/2 dari pada krim vanilla dan ratakan
Masukkan lebihan caramel dalam piping bag dan paipkan atas krim vanilla secara melingkar.
Kemudian letakkan selapis lagi kek
Masukkan lebihan krim vanilla dalam piping bag dan paipkan secara garisan atas kek
Kemudian paipkan juga caramel secara garisan atau mengikut kreativiti anda
Simpan dalam peti ais hingga krim mengeras
Bila krim dah keras bolelah potong kepada kepingan.
Hiaskan atas kek dengan coklat sebagai hiasan

Siap..!!
Opss..bukan kek taw..tp copy respi.. ^__^

No comments:

Post a Comment